onsdag 25 juni 2014

Kaprifolsorbet


Det finns väl inget som doftar så mycket sommar och skolavslutning som kaprifol. Hemma i skogen har kaprifolerna helt tagit över en liten bit av skogen och klänger och klättrar på precis allt. Det är så himla fint.


 För några veckor sen prövade jag att göra kaprifolsorbet. Det blev en så fin, delikat smak av blommorna som fick en att tänka på sommarskymningskväll med bara fötter i daggvått gräs. 

Kaprifolsorbet


Plocka 4 dl ganska hårt pressade, men inte mosade, kaprifolblommor. Lägg dem i en skål tillsammans med 5 dl rumsvarmt vatten. Vattnet ska täcka blommorna helt, om det behövs kan man tynga ner blommorna med en liten skål. Låt stå och dra över natten. 

Koka upp en sockerlag på 1,5 dl socker och 1 dl vatten. Låt svalna. 

Sila bort kaprifolblommorna (pressa även ur vattnet som blommorna har sugit åt sig) och blanda vattnet med sockerlagen. Tillsätt några droppar citronsaft. 

Vispa upp en äggvita och rör försiktigt ner i blandningen.

Kör i glassmaskin, om du är lycklig ägare till en sådan, eller låt frysa i frysen med regelbundna omrörningar.


Svårare än så är det inte!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar