fredag 30 maj 2014

Syrénsocker


Jag har precis kommit tillbaka till Oslo efter att ha varit hemma i skogen en sväng. Jag älskar Hissjöskogen vid den här tiden på året. Den överträffar sig själv i skönhet och, inte minst, doft. Ingen tid på året doftar det väl så gott som nu. Syrén, liljekonvalj och kaprifol växer nära varandra där och slåss om näsans uppmärksamhet. 

Bland det första jag gjorde vid hemkomsten var att ställa mig med näsan långt in i syrénbusken och dra in långa, djupa andetag. Extra fint är det förstås att man kan äta syrénblommorna. En liten varning utfärdas här med för bombardering av syrénrecept framöver. 


Vi börjar med det enklaste av det enkla; 

Syrénsocker

Man tar helt sonika och varvar syrénblommor och socker i en burk. (Vanliga, hederliga bondsyréner ska det vara, de smakar bäst!) Sedan låter man burken stå i några dagar, man kan skaka om lite då och då, tills syrener och socker har torkat. Sedan är sockret klart till användning, antingen som det är eller så kan man om man vill sila bort de nu bruna, torkade syrénblommorna.  Man kan t.ex. använda det i bakning, eller till att ha i drinkar. 

Fantastiskt att ha en burk att plocka fram när det är ruggigt och grått ute, så förs man, om så bara för en liten stund, tillbaka till försommar, humlesurr och hårt grus under mjuk fot. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar